ultramarine travel

international

engleza    

 

Home l  site map l contact

SPORT SI AVENTURA IN RMANIA  

 

Scufundari la Belis

 

Biserica scufundata

4 zile / 3 nopti

Program realizabil in perioada aprilie - octombrie

 

PRET:
Pachet Standard: 110 EUR / pers.

 

Pretul include:

Cazare 3 nopti cu DP, in camera dubla, tripla sau in apartament, in pensiunea turistica Mariana 2*

 

Pretul nu include:
Transportul

Mesele de pranz

Excursia optionala: Crucea lui Avram Iancu

Participantii trebuie sa fie echipati adecvat drumetiilor montane 

 

PRET SCUFUNDARI:

Optiunea Scafandru Activ: 90 EUR / pers.

 

Conditii de participare
Pentru scafandri activi:
Jurnal
; Brevet international
Discutie prealabila cu unul dintre instructorii CDC

 

Pretul include:

2 scufundari (maximum 2 / zi)
Accesul cu barca pe lacul Fantanele
Asistenta permanenta din partea instructorilor Centrului de Scafandri Carpatica
Butelii si lest

 

Preturile nu includ:
Inchirierea echipamentului:
Costum: 15 EUR / pers. / sejur
Vesta: 15 EUR / pers. / sejur
Manometru si detentor: 20 EUR / pers. / sejur
Scufundarile suplimentare: 30 EUR / scufundare


 

Pe un pinten de deal situat intre vaile Belisului si Somesului Cald, in anul 1913, magnatul Ioan Urmanczy a ridicat in apropierea castelului sau de trista faima, o biserica de rit romano – catolic. Iar de la castel spre satul Dealu Calului (Poiana Horii), groful si-a amenajat o rezervatie de ciute si cerbi.


La sfarsitul razboiului de independenta, in noiembrie 1918, Ioan Urmanczy a incercat sa ia in stapanire atat pamantul cat si localnicii din Belis, dar nereusind, a fost nevoit sa fuga impreuna cu apropiatii sai, din Belis catre Budapesta.


Castelul a fost grav deteriorat si nici biserica nu a avut o soarta mai buna, caci a ramas parasita timp de 7 ani, pana cand credinciosii din Belis au reparat-o si au sfintit-o, dandu-i hramul „ Cei 40 de mucenici” in amintirea celor 45 de localnici ucisi de „detasamentul Urmanczy”…


…in urma cu mai bine de 40 de ani, casutele risipite din Belisul Vechi - construite din barne, multe dupa specificul motesc, cu acoperisuri tuguiate ca sa nu stea prea multa zapada, cazuta aici din belsug in fiecare an - au fost stramutate pe deal, pe vechea vatra ivindu-se superbul lac de acumulare Fantanele, iar deasupra defileului cu peretii de o verticalitate ametitoare a inceput sa prinda contur „asezarea Belis – Baraj”.


Singura
constructie care nu a fost mutata a fost biserica satului, inundata de apa in momentul inaugurarii barajului, deoarece fiind construita din piatra, s-a ajuns la concluzia ca nu merita sa fie desprinsa si transportata sus in deal, asa ca a fost mutat doar inventarul, partea lemnoasa si tot ceea ce prezenta interes.


Astazi, in verile secetoase, inca se mai zaresc ruinele acestei biserici, iar cei care s-au scufundat in apele lacului spun ca nu s-a schimbat nimic intre vechile ziduri de piatra care sprijineau candva turla bisericii.

Zona deosebit de pitoreasca in care se afla comuna Belis
( situiata la 20 km de Huedin) se remarca printr-o traditie folclorica arhaica si reprezinta locul ideal pentru excursii, plimbari cu bicicleta sau cu caruta, cules de ciuperci si fructe de padure sau participari la petreceri ardelenesti.


Pensiunea turistica Mariana 2*
are 3 camere duble, 1 camera tripla, 2 bai si 1 apartament cu baie proprie, acesta din urma fiind recomandat familiilor cu 1-2 copii.

  

 

home   l   site map   l   Destinatii   l   Circuite   l   Croaziere   l   Oferte de sezon   l   Aventura   l   Chartere   l   Luna de miere   l   contact

                                                                   designed by TOP S

© Ultramarine Travel International Bucuresti - Toate drepturile rezervate.

 
Free Statistics
Free Statistics