ultramarine travel international

inapoi la Mexic

Teotihuacan

ORASUL ZEILOR

Orasul zeului Quetzalkoatl denumit ulterior, Orasul Zeilor , este situat la 50 km de orasul Mexico City.

Dezvoltarea si decaderea Imperiului Teotihuacan coincide cu istoria Imperiului Roman (600 ICh - 650 DCh)

Cateva orase din lume au fost considerate ca merita sa locuiasca zeii  in ele. Teotihuacan este unul dintre orasele divine. Marturia maretia lui se rasfrange din toate constructiile ramase pana astazi.

Zeul orasului, celebrat in templu, era sarpele cu pene Quetzalkoatl.

Era un oras divin si in acelasi timp foarte uman, unde oamenii venau din toate partile tarii sa se inchine zeilor: Valea Mexico, Puebla, Tlaxcala, Mixteca si  regiunea Tehuntepec.  Cea mai evindenta  expresie a trecutului sunt insasi vestigiile orasului.

Cele doua mari piramide, denumite de aztecii a Soarelui si a Lunii, se aliniau alaturi de alte constructii de-alungul Caii Mortii.

Piramida Soarelui, o constructie impresionanata, doar cu putin mai mica decat Piramida lui Keops de pe platoul Gizeh. Are 65 m inaltime si o baza cu latura de 225 m

A fost construita in asa fel incat latura estica sa fie aliniata exact spre rasarit si latura vestica spre apus, iar soarele sa cada direct pe varful piramidei, la orele 12,  in zilele de 19 mai si 25 iulie. Se crede ca sub piramida se gaseste izvorul Sfant al Sfintilor.

Piramida Lunii, pare a fi la fel de mare ca cea a Soarelui, dar este o aparenta, aceasta fiind construita pe o movila artificiala.

Din varful piramidei se poate vedea cea mai frumoasa priveliste a orasului, inclusiv a Caii Mortii.

Piramida zeului Quetzalcoatl pastreaza imaginile zeului ploii Tlaloc si Sarpelui cu pene, zeul suprem al orasului.

Quetzalcoatl este denumirea azteca a sarpelui cu pene, zeul central al civilizatiei antice Mesoamerica : Olmeca, Mixteca, Tolteca, Azteca si Maya.

Teotihuacan nu este doar un oras monumental,  ci este si un oras  unde picturile murale  permit vizitatorilor  sa intre intr-o  lume  a figurilor zeilor mitologici. Arta Teotihuacan nu  se termina doar in  manifestari externe  ci creaza o lume interna  a obiectelor de ceremonii, care conservate de-alungul secolelor  scot la  lumina  un nivel de perfectiune de necontestat.

 

Orasul acoperea o suprafata de 30 kmp, avea in jur de 2000 de constructii, din lemn si piatra, pentru cei 200 000 de locuitorii si era cel mai mare oras din lumea acelor vremuri. Cea mai mare parte a locuitorilor, se presupune ca, erau agricultori.

A ramas un mister cine erau, de unde au venit si mai ales cum au disparut. O varinata este cucerirea si distrugerea lor de catre tolteci.

Orasul a fost loc de pelerinaj pentru aztecii de mai tarziu.

 

Monctezuma, conducatorul aztecilor la data debarcarii lui Cortez, in 1519, a crezut ca zeul lor, Quetzalcoatl, asteptat de peste 2000 de ani, s-a intors pe pamant.

Cortez s-a complacut in postura de zeu si a jucat acest rol pentru a-i cuceri mai usor.

Goto page: 1 2 3 Next
Piramida Soarelui
Piramida Soarelui
Calea Mortii
Piramida Soarelui
Piata Lunii si Templul Soarelui
Teotihuacan, curte interioara
Teotihuacan, vedere aeriana
 Calea Mortii

home   l   site map   l   Destinatii   l   Circuite   l   Croaziere   l   Oferte de sezon   l   Aventura   l   Chartere   l   Luna de miere   l   contact